Nahod

Pomen odstranjevanja sekreta iz nosu

Nahod je bolezen, ki se pri dojenčkih in majhnih otrocih pojavlja zelo pogosto, saj slednji za boleznimi dihalnih poti zbolijo v povprečju šestkrat letno. Zmašeni nos je vnetje sluznice vhodnih dihalnih poti v nosu (rhinitis), ki ga povzročajo virusi. V primeru, da se nahod ne ozdravi pravočasno, nosni sekret tvori izvrstno leglo za razvoj in naselitev bakterij.

Na začetku se pojavlja tanek, tekoč izloček, ki se kasneje, skladno z razvojem bolezni poveča in ognoji. Ta povzroči oteženo dihanje in je lahko izhodišče mnoge hujše bolezni (vnetje srednjega ušesa, bronhitis, vnetje sapnika in sluznice).
Novorojenčki in dojenčki so obligatorni nosni dihalci, saj dihajo izključno skozi nos. V primeru, da z dihanjem skozi nos ne dobijo zadostne količine zraka, se lahko pojavijo resne dihalne motnje, hkrati pa se, posebej pri starejših otrocih, poslabša splošno počutje.

Če se hočemo težavam pri dihanju, slabemu počutju in drugim boleznim izogniti, je naloga staršev in zdravnikov redno in učinkovati sesanje in odstranjevanje nosnega sekreta. Večji otroci si nos že znajo izpihati, dojenčki in majhni otroci pa tega ne zmorejo. Nosni sekret se s sesanjem odstrani. Aspirator za sesanje nosnega sekreta, ki ga poganja motorček, je na voljo le v bolnišnicah, zato je izsesavanje nosnega sekreta večkrat dnevno nemogoče. Le-tega se mora izsesati po potrebi in sicer vsakič, ko se pojavi v nosu in otežuje dihanje. Prav zaradi navedenega pa je aspirator za nos Baby Vac, ki je vezan na sesalnik, nadvse primeren, saj je na voljo vedno, ko ga potrebujemo. Uporaba aspiatorja za nos Baby Vac ni vezana na starost, saj ga lahko uporabljajo vsi, tako dojenčki kot odrasli.

S strani mednarodnega inštituta je dokazano, da sesanje s pomočjo aspiratorja za nos Baby Vac ne tanjša nosne sluznice. Aspirator Baby Vac ne izsesava nosnega sekreta z močjo sesalnika, temveč zgolj s pomočjo le-tega. Naprava samodejno prilagaja zmogljivost in učinek, kakor tudi moč in intenzivnost sesanja.
V primeru, da med sesanjem ne zasledimo nobenega izločka, ker se ne izloči nič, postopka ne smemo nadaljevati, saj lahko tudi otekla sluznica povzroča mašenje nosu, slednja pa se s sesanjem ne sme odstraniti.
V primeru, da se nahod in izcedek iz nosu pojavljata več kot en teden, je potreben zdravniški pregled, predvsem zaradi tega, da se preprečijo nadaljnji zapleti, alergije ali razraščanje žrelnice ter da se predpiše druga terapija. Za ozdravitev nahoda so poleg aspiratorja Baby Vac za odstranjevanje nosnega sekreta potrebne še kapljice za nos in po potrebi tudi antibiotiki za preprečevanj vnetja. Uporaba antibiotikov je dovoljena le pod zdravniškim nadzorom!

 

Kaj je vzrok za otroški kašelj, čeprav otroku ne teče iz nosu?

V zgornjem delu nosne votline se odpirajo stranske votline in celice, ki tvorijo vlakna. Izloček in izcedek, ki nastajata tu, iz anatomskih razlogov lažje stečeta v smeri zadnjega nosnega žrela, kot pa v smeri nosne odprtine. Izcedek, ki teče nazaj, v smeri nosnega žrela, povzroča kašelj. Manjši kot je dojenček ali otrok, krajši in bolj raven je njegov ušesni vrh, ki se odpira na dveh straneh nosnega požiralnika. Zaradi tega otrok tekoč izcedek izkašlja skozi ušesni vrh v votlino, kjer se nahaja bobnič. Posledica slednjega je vnetje srednjega ušesa.

Jemanje antibiotikov se lahko prepreči z rednim sesanjem nosnega sekreta.

Slika 01